Flere bilder av Brønnkarse
Brønnkarse

Brønnkarse - Nasturtium officinale

Navn Brønnkarse
Latinsk navn Nasturtium officinale
Familie Korsblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Vær varsom mot parasitter fra husdyrgjødsel i vann hvis den dyrkes i vann og spises rå
Bladfellende/Eviggrønn Eviggrønn/Bladfellende staude
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap 1
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Brønnkarse
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude som trives ved rennende vann, men vokser også på andre fuktige steder. Liker basisk jord. Blir opptil 50 cm høy og 1 meter vid. Sprer seg raskt og kan høstes opptil 10 ganger på et år. Bladene og de små hvite blomstene er spiselige med en pepperaktig smak. Frøene kan spires eller tørkes og kvernes til et pulver med en sterk sennepsaktig smak. Brønnkarse bør ikke spises der det går husdyr som forurenser vannet. Det er sikrest å spise skudd som strekker seg godt over bakken. Brønnkarse har en svært god smak rå, men den kan også dampes og kokes. Fin som base i pesto. Bieblomst. Går raskt i blomst ved hete sommerdager, og fungerer bra som en høst- og vinteravling når den såes etter den verste sommervarmen.

Urtekildens Planteleksikon om brønnkarse

Formering av brønnkarse

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Så i fuktig torv, og hold fuktig til spiring. Spirer etter ca 14 dager.

Stiklinger: Kutt 5 cm stiklinger rett under en bladnode. Fjern blader fra nederste 2/3 av stilken. Sett stiklingen i et vannglass eller liknende på et sted med direkte sollys i en ukes tid. Plant stiklingen på permanent voksested. Nær sagt hvilken som helst form på stiklingen vil danne røtter, selv et enkelt blad.