Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Brønnkarse - Nasturtium officinale
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Staude som trives ved rennende vann, men vokser også på andre fuktige steder. Liker basisk jord. Blir opptil 50 cm høy og 1 meter vid. Sprer seg raskt og kan høstes opptil 10 ganger på et år. Bladene og de små hvite blomstene er spiselige med en pepperaktig smak. Frøene kan spires eller tørkes og kvernes til et pulver med en sterk sennepsaktig smak. Brønnkarse bør ikke spises der det går husdyr som forurenser vannet. Det er sikrest å spise skudd som strekker seg godt over bakken. Brønnkarse har en svært god smak rå, men den kan også dampes og kokes. Fin som base i pesto . Bieblomst. Går raskt i blomst ved hete sommerdager, og fungerer bra som en høst- og vinteravling når den såes etter den verste sommervarmen.
Urtekildens Planteleksikon om brønnkarse
Formering av brønnkarse
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : Så i fuktig torv, og hold fuktig til spiring. Spirer etter ca 14 dager.
Stiklinger : Kutt 5 cm stiklinger rett under en bladnode. Fjern blader fra nederste 2/3 av stilken. Sett stiklingen i et vannglass eller liknende på et sted med direkte sollys i en ukes tid. Plant stiklingen på permanent voksested. Nær sagt hvilken som helst form på stiklingen vil danne røtter, selv et enkelt blad.